nieuws

allingawier na moeilijke tijd nu weer in full swing

geschreven op 23 augustus 2020

Het gaat langzaam, maar gestaag weer de goede kant op met het Fries Museumdorp Allingawier. Een paar weken geleden is men voorzichtig begonnen met koffie en appeltaart, nu zijn daar pannenkoeken aan toegevoegd. Kok Rinze Kuiper maakt wérkelijk heerlijke exemplaren, weet MakkumNieuws uit eigen smaakervaring.

Elsbeth Attema ziet de toekomst voorzichtig positief tegemoet. “Vorige week konden we op één dag 250 bezoekers ontvangen en er is geen dag voorbij gegaan dat de mensen vóór opening niet voor het hek stonden te wachten. Dat geeft voldoening en vertrouwen.”
Het was ook nodig want het gat, dat de vorige directrice had achtergelaten was diep. “Tonnen die niet op de vingers van één hand zijn te tellen,” vertelt zij, om er meteen aan toe te voegen dat ze eigenlijk geen zin heeft om er meer over te zeggen. “De controle door het bestuur is achterwege gebleven, zodat zij haar gang kon gaan. Er lag zelfs al een voorlopige overeenkomst om alles te verkopen. Om het gat te dempen hebben we het kerkje moeten afstoten. De belangstelling daarvoor was enorm. Meer dan veertig geïnteresseerden meldden zich in de eerste week. We konden daardoor kiezen voor een koper met een plan dat bij ons past.”
Of het hierbij blijft kan Elsbeth nog niet zeggen. “We zijn nog steeds bezig met het opruimen van de ellende. Iedereen is gelukkig bereid om mee te denken, maar heeft natuurlijk ook zijn eigen belang. Wij kijken naar de toekomst. Het museumdorp gaat terug naar de basis: een authentieke presentatie van het leven in een historische Friese samenleving.

We willen een écht Aldfaers Erf zijn. Dan moet je keuzes maken.”